PESTE 1.700 DE SENTINȚE, DE PUS ÎN EXECUTARE

0
77

Comsia de Fond Funciar continuă să aibă o activitate intensă. Mii de dosare încă nu și-au găsit rezolvarea. Unele dintre ele au sentințe definitive și urmează să fie puse în aplicare, în alte cazuri sentințele sunt aproape imposibil de executat. În plus, există și dosare în care se cer despăgubiri record ce pot ajunge la sute de mii de euro.

Comisia de Fond Funciar lucrează la foc continuu. Mii de dosare de retrocedări au zăcut în sertare și nu au fost puse în aplicare, motiv pentru care activitatea este mult mai îngreunată în acest moment. Peste 1700 de dosare mai trebuie studiate și rezolvate, însă complexitatea acestora și lipsa personalului din Instituția Prefectului îngreunează activitatea Comisiei de Fond Funciar.

La Prefectură au ajuns și dosare grele, în care se cer despăgubiri materiale sau în natură foarte mari. Un exemplu în acest sens este speța în care Academia Română a obţinut, în baza unui proces, reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 18.000 de hectare de pădure pe raza localităţilor Nehoiu, Siriu şi Gura Teghii.  De atunci, Ocolului Silvic al Academiei Române nu i-au fost restituite decât aproximativ 13.000 de hectare pentru că restul suprafeţei de teren fusese retrocedat Obştii Moşnenilor Buzoieni. Pentru reîntregirea suprafeţei de pădure a Academiei Române, Comisia Locală Siriu a identificat o suprafaţă de 4.457 de hectare care însă se află în domeniul public al statului şi nu poate face obiectul retrocedării.După analizarea dosarului, reprezentanții Prefecturii au constatat mai multe nereguli.

În acest caz, printr-o hotărâre a Judecătoriei Pătârlagele, prefectul Buzăului este obligat la plata unei penalităţi de 100 de lei pe zi pentru faptul că reprezentanţii Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Buzău nu s-au pronunţat cu privire la acordarea suprafeţei de 4.457 de hectare de pădure Academiei Române. În același timp, există greutăți și la nivelul comisiilor locale. Unele unități administrativ-teritoriale nu știu cum să pună în aplicare sentințele, altele sunt în imposibilitatea de a le aplica.

Pentru faptul că membrii Comsiei de Fond Funciar nu au luat deciziile care se impuneau la momentul în care li s-a cerut punerea în aplicare a hotărârilor judecătorești, prefectul județului este obligat să plătească personal despăgubirile solicitate.(DENISA IRIMIA)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ