Piețarii cu comerțul, autoritățile cu controalele

0
57

Comerciantii din Piata Centrală au fost verificati azi de către comisarii Protectiei Consumatorilor însotiti de agentii Politiei Locale. Asa cum au promis, autoritătile au intensificat controalele în pietele din municipiul Buzău, unul dintre motive fiind respectarea normelor privind afisarea preturilor pentru produsele agro-alimentare. În doar cîteva zeci de minute au fost aplicate amenzi in valoare de peste 8 mii de lei.

Astăzi în jurul prînzului comercianții din Piața Centrală au fost luați prin surprindere de echipele Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor și cele ale Poliției Locale. În baza unui protocol cele două instituții și-au luat obligația de a desfășura acțiuni în vederea protejării populației împotriva unor activități de comerț ilegale sau pentru sancționarea nerespectării legislației referitoare la afișarea preturilor. Nu puțini sunt buzoienii care au mers la piață și au cumpărat un kilogram de fructe sau legume cu un preț iar cînd au trebuit să plătească au fost nevoiți să scoată din buzunar mai mulți bani decît se așteptau.

Asta pentru că piețarii și-au făcut un obicei din a folosi “zecimala psihologică” 99 sau 50 scrisă cu cifre mici, greu lizibile inducînd în eroare consumatorul. Autoritățile au verificat 320 societati comerciale si persoane fizice, din care 12 persoane fizice au fost invitate, la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Buzău, pentru ca  nu au putut prezenta documente de provenienta a marfii, nu au putut prezenta documente cu privire la verificarea metrologica a cantarelor, preţurile şi tarifele nu erau afisate în mod vizibil.

Unii dintre comercianți au fugit și și-au părăsit tarabele cînd au văzut echipele de control în piață. Zeci de prețuri neconforme au fost ridicate de pe tarabe de comisari.

Totodată produsele alimentare erau manipulate, depozitate si comercializate in conditii necorespunzatoare de igiena iar o parte dintre ele nu erau etichetate pentru a oferi cetatenilor informatiile necesare. Politistii locali au aplicat 8 sanctiuni contraventionale si au confiscate mai multe bunuri. Valoarea sanctiunilor aplicate de politistii locali este de 8000 lei. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ