PRIMA PROBĂ A EVALUĂRII NAȚIONALE

0
134

Absolvenții de gimnaziu au intrat în febra examenelor. Luni dimineață, peste trei mii de elevi din județul Buzău au susținut proba scrisă la limba și literatura română. La ieșirea din sălile de examen, candidații s-au declarat mulțumiți de subiectele picate, însă emoții mai mari le dă proba scrisă la matematică, programată miercuri.
Luni, a demarat sesiunea de examene naționale pentru absolvenții de gimnaziu. În județul Buzău, peste 3.200 de absolvenți ai clasei a opta au dat examene în 34 de centre. Proba de debut a fost cea de Limbă și literatura română. Elevii au avut de rezolvat varianta a doua de subiecte, extrasă din mai multe variante întocmite de Ministerul Educației.La primul subiect, absolvenții au răspuns mai multor cerințe, pornind de la un text la prima vedere, aparținând genului epic. Candidații au avut de demonstrat și apartenența textului la genul epic. La al doilea subiect, elevii au avut de rezolvat o serie de cerințe pe baza unui text jurnalistic. Ultima cerință a fost ca elevii să relateze o întâmplare petrecută într-o cetate. La ieșirea din sălile de examen, candidații s-au declarat mulțumiți de subiectele picate, dar mari emoții le dă proba la matematică.
La Buzău, 3.276 de absolvenți de gimnaziu trebuiau să susțină Evaluarea Națională. Dintre aceștia 180 au absentat, cei mai mulți dintre ei pentru că au ales să urmeze cursurile unei școli profesionale, unități la care pot fi admiși și fără să susțină examenul național. Ceilalți care vor să urmeze cursurile liceale la zi vor susține, miercuri, proba la matematică din cadrul Evaluării naționale, iar primele rezultatele vor fi afișate pe 19 iunie, până la ora 12:00. În aceeaşi zi se pot depune contestaţii în intervalul orar 14:00 – 19:00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 23 iunie. Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Media generală obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ