PRIMA ZI DE ŞCOALĂ, CU LACĂTUL PE POARTĂ

0
54

Dacă în majoritatea localităţilor din judeţ, copiii şi părinţii s-au bucurat de revenirea în clase, la Poşta Câlnău şcoala a rămas închisă. Copiii au fost trimişi înapoi acasă pentru a învăţa în continuare, în sistem on-line, aşa cum au făcut în ultimele luni.
Poşta Câlnău nu se numără printre localităţile aflate în scenariul galben , dar, autorităţile locale au decis să nu redeschidă şcoala din centrul comunei. De vină nu este, în acest caz, situaţia epidemiologică, ci o decizie birocratică, legată de recepţia unei lucrări de reabilitare ce a fost executată la unitatea de învăţământ.
Copiii și dascălii au găsit, luni, lacătul pe poarta școlii. Unii dintre ei susțin că nu au fost anunțați deloc despre decizia primăriei de a ține școala închisă, alții recunosc că au primit un mesaj în acest sens, însă extrem de târziu, dimineață.
Abia dimineață a început să circule o notificare cum că, duminică seara, administratorul școlii a pus lacătul la poartă.
Conducerea Inspectoratului Şcolar susţine că nu trebuia să se ajungă în această situaţie.
Câțiva părinți au mers la primărie să îi ceară primarului socoteală. Au aflat că școala recent modernizată rămâne închisă deoarece nu a trecut printr-o recepție supervizată de Inspectoratul de Stat în Construcții. Primarul Comunei Poşta Câlnău, Sorin Munteanu, dă vina pentru situaţia creată şi pe pe conducerea şcolii.
Cei peste 300 de copii din Școala Poșta Câlnău învață în continuare online, câteva zile, până când toți elevii vor fi relocați școlilor din celelalte sate unde vor ajunge cu microbuzul școlar. Inspectoratul de Stat în Construcții a făcut control în noiembrie 2020 la școala gimnazială Poșta Câlnău și a descoperit că, după renovarea de anul trecut, unitatea a funcționat fără o recepție prealabilă vreo trei sătptămâni, până s-a intrat în sistem online.
De atunci, primăria trebuia să prevadă bani din bugetul local pentru a plăti Inspectoratul de Stat în Construcții să asiste la recepția lucrării, însă autoritățile locale nu au deocamdată această sumă.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ