A PRINS CRUCEA PENTRU A TREIA OARĂ

0
77

Sute de buzoieni au asistat în weekend la slujba de Bobotează. Ei au participat mai întâi la oficierea Sfintei Liturghii ce a avut loc la Catedrala ,,Sfântul Sava”. Imediat ce aceasta s-a încheiat, flancat de o parte și de alta de către jandarmi, în sunetul de toacă, alaiul a pornit spre râul Buzău.

Vremea bună și temperaturile ridicate din weekend au făcut ca pe malul râului Buzău o mulţime de oameni să se strângă pentru a fi de față la slujba de sfințire a apelor, dar și pentru a vedea competiția tradițională în care câțiva tineri se luptă să prindă crucea aruncată în apă de preoți. Imediat ce oamenii s-au adunat a început și slujba de sfințire a apelor, oficiată de un sobor de preoți.

La procesiune au participat prefectul Carmen Ichim, subprefectul Sorin Gheorghe, primarul Constantin Toma și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu care s-a amestecat prin mulțime, separat de celelalte oficialități. A urmat sfințirea Aghiasmei Mari de către preoții care au participat la procesiune.

Un moment important al ceremonialului a fost aruncarea crucii în râul Buzău. După sfințirea Aghiasmei Mari, preotul militar Alexandru Tudose a aruncat o cruce de lemn în apa râului Buzău iar trei bărbați au sărit în apă pentru a o recupera.

Cel care a câștigat se numește Marian și are 28 de ani. El este din Mărăcineni și a prins crucea aruncată de preoți în apa Buzăului, pentru al treilea an de când participă la un astfel de eveniment. A avut însă o misiune ușoară față de ceilalți ani, având în vedere că sâmbătă vremea a ținut cu el. Marian spune că i-a mers bine în anii când a făcut acest gest și vrea ca și pe viitor să-i fie la fel de bine.

Marian a promis că va participa și în anii ce urmează la acest eveniment. Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an, în tot ceea ce face. Marian a fost recompensat cu o icoană și cu un medalion de către preotul Mihail Milea. Buzăul este singura apă din ţară în care a fost martirizat un sfânt, motiv pentru care, de Bobotează, sărbătoarea Botezului Domnului, pentru buzoieni este şi momentul rememorării sacrificiului făcut de Sfântul Sava pentru credinţa ortodoxă.

Buzoienii, cu mic cu mare au intrat apoi în locul special amenajat pentru ei pentru a lua agheasmă. Micuțul din imagine a băut pentru prima dată din agheasmă și crede că va avea noroc tot anul.

Boboteaza este o sărbătoare dedicată botezului Domnului în apa Iordanului şi de purificare a naturii şi a apelor.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ