PROBLEME LA IMUNIZARE

0
50

Autoritatile de sanatate publica se confrunta cu o situatie oarecum ciudata în ceea ce priveste imunizarea copiilor pentru rujeola. Mai exact, desi  micutii restantieri figureaza în evidentele medicilor de familie pentru a fi imunizati, acestia nu sunt de gasit. Din pacate, nu exista o legislatie în domeniu care sa le permit mediclor de familie sa-i scoata de pe listele restantierilor, pe copiii ce nu mai pot fi de gasit la adresele la care figurau initial.

Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile arata ca la nivelul tarii, numarul total de cazuri confirmate cu rujeola raportate, pâna la data de 8 decembrie, este de 10.116, din care 36 de decese. În  saptamâna 4-8 decembrie  au mai fost  raportate  alte 106 cazuri nou confirmate în 16 judete. Cea mai eficienta metoda de prevenire a pojarului este prin imunizare. Conform legii, toti copiii din tara noastra trebuie sa fie vaccinati ROR, adica împotriva rubeolei-oreionului-rujeolei, la 13-15 luni de viata si la 7 ani, când merg la scoala. La nivelul judetului Buizau, autoritatile de sanatate publica spun ca înca mai exista la acest moment copii care sunt restanti la capitolul imunizarii cu acest vaccin. Situatia este putin ciudata, în sensul ca în urma discutiilor purtate de sefii DSP Buzau cu medicii de familie s-a aflat faptul ca majoritatea micutilor ce nu au fost vaccinati, nu sunt de gasit. Mai exact, acestia figureaza în evidentele medicilor de familie dar nu si la domiciliul declarat initial de catre parintii lor. Acest lucru îngreuneaza oarecum procesul imunizarii, iar copiii sunt neprotejati împotriva acestei afectiuni.

Rujeola sau pojarul este una dintre cele mai contagioase boli virale si este cea mai neplacuta si periculoasa dintre bolile copilariei, cu eruptii cutanate, din cauza complicatiilor ce pot fi generate. Pojarul se raspândeste usor. Un copil neimunizat este susceptibil a contracta virusul când intra în contact cu o persoana care are pojar. O doza de vaccin antirujeolic are o eficienta de aproximativ 90% împotriva pojarului. Cea de-a doua doza administrata la debutul anilor scolari creste eficienta imunizarii împotriva pojarului la aproape 100%.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ