PROCESELE BLOCHEAZĂ EXPLOATAREA PĂDURILOR! Defrișările, oprite la Gura Teghii

0
120

Ocolul Silvic Academia Română şi moşnenii din Siriu şi Gura Teghii îşi dispută dreptul asupra unei suprafeţe de peste 5.000 de hectare de pădure. Totul a început când Academia Română a deschis un proces la Constanţa, iar magistraţii s-au pronunţat printr-o decizie favorabilă asupra dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de peste 18.000 de hectare. Discuţiile au apărut în momentul în care două obşti de moşneni au ridicat pretenţii asupra unei suprafeţe de 5000 de hectare din cele pe care Academia le-a obţinut prin ordin judecătoresc. Pezentă în emisiunea Subiectul Zilei, prefectul Carmen Ichim a precizat că întregirea dreptului de proprietate dictat de instanţa de la Constanţa este oarecum dubios în contextul în care nu există date tehnice asupra suprafeţei şi locaţiei.
Ceilalţi proprietari care îşi revendică cele 5.000 de hectare de pădure din suprafaţa de 18.000 de hectare aparţinând Academiei Române, au deschis la rândul lor un proces prin care speră să intre în posesia suprafeţei respective. În momentul de faţă acţiunea în instanţă are ca efect suspendarea dreptului de exploatare asupra pădurilor aflate în litigiu.
Suspendarea dreptului de exploatare asupra suprafeţei respective de pădure s-ar putea întinde pe durata mai multor ani, timp în care cele două părţi îşi dispută dreptul de proprietate ceea ce este o veste bună pentru organizaţiile non-guvernamentale care militează pentru protejarea patrimoniului verde al României. Cu toate acestea autorităţile constată zilnic infracţiuni la regimul silvic în zona Siriu – Gura Teghii, motiv pentru care controalele şi verificările s-au înteţit.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ