PROCESELE OPRESC TĂIERILE DIN PĂDURI

0
56

Zeci de mii de hectare de pădure din judeţul Buzău nu pot fi exploatate ca urmare a  unor litigii aflate pe rolul unor instanţe judecătoreşti. Serviciul forestier este suspendat pe suprafeţele împădurite ce fac obiectul unor procese celebre şi de lungă durată precum cel în care este judecat afaceristul Gheorghe Ceteraş, sau cel în care este implicată Academia Română.

Procesele de natură civilă sau penală privind mari suprafeţe împădurite din judeţul Buzău au scos din circuit zeci de mii de hectare de teren forestier. Pădurile aflate în zonele de munte ce fac obiectul litigiilor în instanţă, sunt date în paza Direcţiei Silvice, Romsilva, fără ca cineva să poată tăia, legal, vreun copac. Sunt procese în care părţi sunt Academia Română, Obştea Moşnenilor, sau personaje controversate precum afaceristul Gheorghe Ceteraş.

Şi proprietăţile forestiere de mici dimensiuni au, în mare parte probleme în ceea ce priveşte regimul juridic. În judeţul Buzău există numeroase parcele de pădure ale căror proprietari sunt greu de identificat. Este vorba, în general de moşteniri, pentru care nu a fost dezbătută succesiunea. În lipsa unui titlu de proprietate nu pot fi încheiate contracte cu ocoalele silvice pentru pază şi administare şi astfel arborii nu pot fi marcaţi pentru a fi tăiaţi în condiţii de legalitate.

Conducerea Direcţiei Silvice susţine că pe un sfert din suprafaţa fondului forestier a judeţului Buzău nu se realizează tăieri şi nu este pus în circuitul comercial nici un volum de masă lemnoasă.(Laurenţiu Marinov)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ