PROFESORI IEȘIȚI LA PENSIE, DE TEAMĂ

0
78

Pandemia de Covid-19, îi determină pe mulţi dascăli să se pensioneze. De teamă că s-ar putea infecta şi pentru că fac parte din categoria vulnerabilă în faţa noului virus, mulţi profesori aflaţi în prag de pensie au solicitat să plece de la catedră. Asta, în timp ce anul trecut, Inspectoratul Școlar Buzău primea solicitări pe bandă rulantă de la dascăli care, deşi aveau vârsta pensionării, cereau să rămână în activitate.
De când a început școala, mulți profesori tineri trebuie să suplinească posturile lăsate libere de colegii lor, mai în vârstă, care au hotărât pună punct carierei de dascăl. Mulţi dintre cei care s-au pensionat au diverse afecţiuni care îi fac mai slabi în faţa virusului și nu vor să își pună în pericol sănătatea. În judeţul Buzău, aproximativ 20 de cadre didactice, care au împlinit vârsta pensionării, au depus cereri de pensionare și au renunțat la prelugirea activității la catedră.
Pe Eugenia Vlăsceanu, fostă învățătoare la Școala numărul 11, din Buzău, pandemia de coronavirus a împins-o să renunțe la catedră, deși a iubit meseria de dascăl. Ea susține că nu poate accepta regulile impuse de autorități și preferă să stea acasă cu nepoțica . Învăţătoarea susține că, în toată cariera ei de peste 38 de ani, nu a întâlnit o situație atât de dificilă.
Un alt motiv, pe lângă protejarea sănătății, pentru care veteranii renunță la catedră, este și adaptarea greoaie la predarea lecțiilor în sistemul on-line, mulți dintre ei fiind depășiți de noua tehnologie. La nivelul țării, peste 18.000 de cadre didactice sunt în categoria de peste 60 de ani.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ