Protecția Consumatorilor ar putea dezvălui…secretul gustului

0
110

Schimbări majore în meniul restaurantelor
Începând din data de 1 ianuarie 2023 va intra în vigoare o directivă europeană care nu va fi pe gustul tuturor celor care își desfășoară activitatea în domeniul alimentației publice și aici de referim la managerii restaurantelor, braseriilor, pizzeriilor sau cei ai unităților de fast-food, cofetării ori patiserii. Reglementările vor viza și barurile, berăriile, cafenelele și unitățile care organizează evenimentele. Despre ce este vorba? Practic toate aceste unități vor trebui să întocmească noi meniuri în care consumatorii să citească toate ingredientele preparatelor și cantitatea lor, aditivii sau E-urile și valorile nutriționale. Reprezentanții Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor deja au făcut notificări către unitățile de alimentație publică.
Dezvăluind toate ingredientele ar putea fi pus în discuție secretul profesional al fiecărui bucătar sau producător de alimente. Autoritățile spun însă că în situația în care cantitatea unui ingredient folosit este sub un procent atunci el nu va fi trecut în lista meniului.
Nerespectarea noilor prevederi ar putea atrage sancțiuni de la 5000 de lei până la închiderea temporară sau definitivă a unităților de alimentație publică. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă podus, pe un panou sau meniu. Pentru asigurarea informării consumatorilor la vânzarea directă (inclusiv unitățile drive-in), se utilizează listele meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare prin panouri ori ecrane, precum și codul QR, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora. La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe website-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau ambalajul de transport.
La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produs.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ