PROTESTE SI PARERI

0
47

Federaţia ,,Solidaritatea Sanitară” a anunţat că începe de joi, între orele 14:00 şi 16:00, seria protestelor din sănătate prin pichetarea simultană a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale şi a Ministerului Sănătăţii. Vineri, cele două instituții vor fi din nou pichetate însă, în intervalul orar 09:00-11:00. Motivul protestelor îl constituie nemulţumirea faţă de intenţia Guvernului de a modifica statutul legal al salariului de bază, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorităţii angajaţilor din sănătate, estimate la aproximativ 60%, începând cu 1 ianuarie 2018.

A doua etapă a protestelor în stradă o constituie participarea Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la mitingul din data de 4 octombrie, dublată de posibilitatea desfăşurării unui marş pentru sănătate. La Buzău, reprezentanții SANITAS sunt la fel de nemulțumiți deoarece guvernanții nu si-au tinut promisiunile facute. Ei anunta ca, tocmai din acest motiv, vor organiza ample proteste la inceputul lunii octombrie.

Și profesorii sunt la rândul lor pregătiți de proteste. Colegiul Naţional al Liderilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ a decis să înceapă protestele din 2 octombrie, în condițiile în care Guvernul nu acceptă încheierea unui acord scris, prin care se angajează să soluţioneze mai multe probleme cu care se confruntă salariații din învățământ. Buzoienii sunt impartiti in doua tabere cand vine vorba despre cele doua categorii de protestatari. Pe de o parte, unii cred ca atât angajatii din sanatate, cat si cei din invatamant au tot dreptul sa fie nemultumiti, altii considera ca nu au niciun motiv sa recurga la asa ceva.

Printre revendicarile protestatarilor din sanatate se numara renuntarea la creşterea impozitării salariului de bază, eliminarea de facto a sporurilor pentru condiţiile de muncă pentru angajaţii din sănătate, menţinerea drepturilor aferente tichetelor de masă, menţinerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază şi gărzilor suplimentare în forma actuală, introducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate şi aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare; menţinerea drepturilor salariaţilor aferente concediilor de odihnă suplimentare şi introducerea măsurilor de reformă a relaţiilor de muncă.  Buzoienii sunt de parere ca la capitolul servicii medicale stam cel mai prost. Dovada ca unii dintre cetateni si-au pierdut incerederea in actul medical.

Nu de aceeasi parere sunt si reprezentantii Sanitas Buzau, care considera ca atat medicii cat si asistentii lucreaza intr-un stres permanent, avand in vedere ca, de ei depinde salvarea vietii pacientilor.

Profesorii reclamă la randul lor, faptul că sporurile salariale se calculează prin raportare la salariile de bază de anul trecut, ceea ce conduce la obţinerea unor venituri salariale mai mici decât ar trebui de fapt. De asemena, ei sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul nu a cuprins în Legea bugetului de stat pentru 2017 sumele necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, în conformitate cu prevederile legale de eşalonare a plăţii acestor sentinţe.

În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. De asemenea profesorii sunt nemultumiti de cuantumul mic al creşterii salariilor nete în anul 2018 comparativ cu creşterile salariilor brute, consecinţă a majorării contribuţiilor angajaţilor către stat. În urma calculelor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere Din Învăţământ şi recunoscute ulterior de ministrul Finanţelor Publice, precum şi de ministrul Muncii, dacă nivelul brut al salariilor creşte cu 50 la sută, în realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din învăţământ este de maximum 25%. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ