RĂCEALĂ SAU COVID-19 ?

0
22

Primăvara vine la pachet cu răceli și tot felul de infecții respiratorii, iar Covid -19 deține monopolul în cea ce înseamnă numărul de îmbolnăviri. La aproape un an de începutul pandemiei de coronavirus, specialiștii în domeniul medical susțin că simptomatologiile pentru răceli s-au schimbat de la apariția virusului , iar o stare de oboseală însoțită dureri de cap, febră și strănut poate fi confundată lejer cu Covid-19. Numai un test PCR poate arăta exact dacă simptomele sunt de la o simplă răceală sau Covid-19.
Și anul acesta, coronavirusul, prezent peste tot, poate fi confundat lejer cu gripa ori răceala. Trecerile bruște de la zilele friguroase, la cele însorite şi calde pot provoca disconfort pentru metabolism. Dacă în anii trecuți persoanele care strănutau, aveau temperatură sau tușeau ajungeau în cabinetele medicilor de familie sau în camerele de gardă ale spitalelor și erau diagnosticați cu răceli, viroze respiratorii sau penumonii, anul acesta situația e alta . A scăzut numărul acestor afecţiuni, majoritatea sunt diagnosticați cu Covid-19.
Un test PCR rezolvă incertitudinea, dar, până a ajunge să fie testată, o persoană trebuie să știe să facă diferența între simptomele unei răceli, gripe sau coronavirus, mai ales că simptomatologia s-a schimbat foarte mult în ultima perioadă.
Nici la Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău, nu s-au prezentat foarte mulți părinți cu copii ce prezintă forme foarte grave de răceli. Mulți primesc tratament pentru acasă și nu rămân internați pe secția de Pediatrie.
Unul din motivele pentru care răcelile nu mai sunt atât de dese este și acela că s-a purtat masca de protecție. Asta a împiedicat transmiterea virusurilor, iar specialiștii recomandă purtarea măștii în continuare.
Medicii specialiști recomandă în continuare prudență și respectarea tuturor regulilor de igienă și distanțare socială impuse de autorități.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ