Reformarea agriculturii în caz de criză alimentară

0
5

Producerea, depozitarea și procesarea la nivel local
Realizarea unui lanț agricol la nivelul fiecărei localități este soluția de ieșire în situația unei crize alimentare. La acest moment aproximativ 70 la sută din produse sunt importate de români având în vedere că nu există la nivel național circuite bine puse la punct în ceea ce privește producerea, depozitarea și procesarea materiilor prime. Este nevoie de susținerea micilor fermieri și în același timp de realizarea unei infrastructuri agricole locale, sunt de părere reprezentanții Cooperativei Unirea Gospodarilor Buzău.
În ultima perioadă de timp se tot vorbește despre criza alimentară, pe fondul situației geopolitice actuale. România este un producător și exportator de cereale recunoscut la nivel European dar suferă din pricina infrastructurii locale ce nu oferă posibilitatea de a transforma materiile prime în produse care să ajungă ulterior pe rafturi.
Prin urmare, specialiștii din agricultură spun că este nevoie ca la nivelul fiecărui județ să fie realizat un lanț de producție care să includă atât depozite cât și mici unități de procesare și fabricare.
Sprijinul financiar suportat de stat pentru sprijinirea unor astfel de proiecte ar fi incomparabil mai mic față de câștigul pe care românii l-ar avea, în situația unei crize alimentare.
Există deja o serie de proiecte aflate în dezbatere care vizează o centralizare a lanțului agricol la nivel local, Cooperativa Unirea Gospodarilor din Buzău purtând deja discuții cu reprezentanți ai Guvernului vizavi de acest aspect.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ