REGULI OBLIGATORII PENTRU COMERŢUL CU PORCI

0
23

În contextul existenței mai multor focare de pestă porcină africană pe raza județului, dar și al regulilor sanitare impuse de pandemie, medicii din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor le reamintesc buzoienilor să respecte recomandările privind sacrificarea și comercializarea porcilor. Buzoienilor li se cere să respecte normele legale în vigoare și pentru nu pune în pericol sănătatea lor și pe a celor care vor consuma carne de porc.
Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarna și comerțul tradițional crescut de carne de porc și porci vii din această perioadă, Direcţia Sanitar Veterinară precizează că în conformitate cu legislația în vigoare, și contextul epidemiologic actual impus de prezenţa pestei porcine africane pe teritoriul județului Buzău, porcii vii pot fi achiziționați de către persoanele fizice din exploatații comerciale industriale sau de la persoane fizice înregistrate sanitar veterinar.
Indiferent de modalitatea de achiziție, porcii vii vor fi însoțiți obligatoriu de documente specifice, respectiv Formular de Mișcare și Certificat Sanitar Veterinar eliberate de medical veterinar împuternicit, acesta putând fi medical concesionar, în cazul persoanelor fizice înregistrate sau medicul de fermă în cazul exploatațiilor comerciale sau de tip A. Direcţia Sanitar Veterinară face precizări şi în privinţa transportului porcilor:
De asemenea, buzoienii sunt avertizaţi că atât vânzarea cât și achiziționarea de porci vii în alte condiții decât cele conforme din punct de vedere sanitar-veterinar, constituie încălcări grave ale legislației.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ