SACI PENTRU DEȘEURI DIN CONSTRUCȚII

0
11

RER SUD demarează o nouă campanie de colectare
Începând cu din această lună, RER SUD va implementa procedura de colectare a deșeurilor din construcții și demolări generate de cetățeni, din saci personalizați și înseriați. Pentru o perioadă de 2 luni, buzoienii vor avea posibilitatea de a depozita deșeurile din construcții și demolări atât în saci achiziționați din comerț cât și în saci personalizați aparținând operatorului de salubrizare.

Potrivit RER SUD sacii sunt inscripționați diferențiat pentru 2 categorii de deșeuri respectiv deșeuri curate și deșeuri amestecate, întrucât destinația fiecărei categorii este diferită. Deșeurile curate cum ar fi de exmplu betonul, cărămida, BCA, faianța sau gresia se depozitează direct la Stația de Concasare, iar cele amestecate cum sunt parchetul, rigipsul sau cablurile electrice sunt supuse sortării în vederea recuperării materialelor ce pot fi valorificate, restul va fi depozitat la Depozitul ecologic.
Prețul sacilor personalizați și înseriați intră în costul prestației de 9 lei/sac, prin urmare această variantă se dovedește a fi varianta cea mai bună din punct de vedere economic pentru generator dar și cea mai corectă din punct de vedere al protecției mediului înconjurător.
Așadar, buzoienii care se află în situația de a construi, demola sau reamenaja locuința ori spațiul comercial, se vor prezenta la sediul operatorului de salubritate pentru a solicita colectarea deșeurilor rezultate, moment în care li se va distribui numărul de saci estimați și vor achita contravaloarea prestației de colectare a acestora. Deținerea facturii este necesară pentru justificarea respectării procedurii, autoritații de control competente, respectiv Direcția Poliției Locale care, desfășoară acțiuni de monitorizare pe teren în vederea identificării persoanelor care abandonează astfel de deșeuri.
În prezent, orașul Buzău încă se confruntă cu probleme legate de depozitarea neconformă, pe domeniul public, a deșeurilor din construcții și demolări de către persoane greu de identificat. Așadar, procedura are scopul de a îi descuraja pe generatorii de astfel de deșeuri de a abandona deșeurile pe domeniul public, sustrăgându-se de la plata serviciului de colectare. Înserierea sacilor oferă posibilitatea identificării generatorului și aplicarea măsurilor coercitive în cazul în care sistemul de colectare separată nu este respectat.
Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ