Școala sau piața de muncă naște someri?

0
6

Piața forței de muncă, în cădere liberă
Forța de muncă în Buzău a atins un punct critic, au anunțat în nenumărate rânduri în cursul acestui an reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. S-a ajuns în situația în care angajatorii nu mai reușesc să recruteze nici măcar persoane necalificate. De vină ar fi printre altele faptul că școlile nu pregătesc din timp elevii pentru locurile de muncă disponibile. De aici apar discrepanțe majore… Persoane cu studii superioare care ajung să se angajeze pe bani puțini în posturi care de obicei sunt ocupate de angajați necalificați sau șomeri calificați care o dată recrutați, câștigă mai bine față de persoanele cu studii universitare.
Pe de altă parte, reprezentanții unor instituții de învățământ care califică elevi în diverse meserii au o părere contrarie față de ceea ce amintesc specialiștii din cadrul compartimentelor de resurse umane. Există elevi care se califică în anumite meserii și servicii dar piața este într-o continuă schimbare. Astfel, un tânăr calificat la liceu poate să ajungă șomer dacă piața forței de muncă cere cu totul altceva.
La nivelul municipiului Buzău, Liceul Tehnic este una dintre instituțiile de învățământ care organizează cursuri pentru formarea profesională a tinerilor în diverse meserii. Tot aici a fost implementat și învățământul dual, o metodă prin care cursanții învață, sunt plătiți și au posibilitatea la finalul anilor de studiu să fie angajați.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ