Școli părăsite transformate în pensiuni sau fabrici

0
13

Imobilele lăsate în paragină vor putea fi revitalizate de către primării
În debutul acestei săptămâni a intrat în vigoare legea care le permite autorităților locale să schimbe destinația imobilelor școlare lăsate în paragină, printr-o hotărâre de consiliu local, dacă școlile au fost închise timp de cel puțin trei ani. Spre exeplu la Nehoiu, un imobil de acest gen ar putea fi transformat într-o pensiune sau chiar într-o fabrică la care să lucreze locuitorii din zonă.
Ultimele date arată că la nivel național nu mai puțin de 3000 de imobile școlare sunt închise și riscă să pună în pericol comunitatea din cauza degradării. Însă, de cele mai multe ori autoritățile locale au fost blocate în încercarea de a schimba destinația acestor clădiri de un aviz de la Ministerul Educației. De acum, situația acestor imobile se va schimba doar prin decizie locală, primarul și consilierii locali fiind și cei care cunosc cel mai bine nevoile cetățenilor dintr-o comunitate. Printre noile destinații pe care le pot primi aceste imobile se numără cabinete medicale, centre pentru vârstnici, centre turistice sau culturale, iar primăriile vor avea oportunitatea de a folosi inclusiv fonduri europene pentru investițiile în reabilitarea clădirilor, se arată într-un comunicat de presă transmis de către Partidul Social Democrat. Spre exemplu, primarul orașului Nehoiu și-ar dori transformarea unor astfel de imobile în fabrici sau pensiuni turistice.
Pe de altă parte, un astfel de imobil , o dată reabilitat ar putea fi transformat într-o locuință socială pentru o familie care la un moment dat ar avea nevoie de un acoperiș deasupra capului.
Legea a fost inițiată de 61 de deputați și senatori, printre care și senatorii Lucian Romașcanu, Liliana Sbîrnea și deputații Andi Cristea, Romeo Lungu și Laurențiu Țepeluș.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ