Peste 250 de şomeri au urmat în cursul anului trecut diferite programe de formare profesională. Aproximativ 80 la sută dintre absolvenţi au reuşit să se angajeze. Unii şi-au găsit de lucru la Buzău, alţii însă, calificaţi de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, au plecat să muncească în străinătate în meseriile recent învăţate.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă vrea să diversifice, în 2018, paleta de meserii pe care şomerii le pot învăţa la cursuri de conversie profesională şi a propus la Bucureşti 30 de structuri. Vor fi introduce meserii noi, cu mare căutare pe piaţa muncii din România, dar şi din afara ţării. Este de presupus că mulţi dintre absolvenţii cursurilor de formare profesională, organizate pe banii AJOFM, îşi vor lua diplomele, recunoscute la nivel european şi vor pleca să muncească în străinătate, mai ales că au posibilitatea să înveţe şi limba engleză.
Totuşi, ce are de câştigat piaţa muncii din Buzău, în urma cursurilor de formare profesională organizate pe banii statului, dacă mulţi dintre absolvenţi îşi folosesc cunoştinţele dobândite ca să lucreze în străinătate? Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă spun că cei care rămân să lucreze în judeţul Buzău sunt un câştig pentru economia locală, competenţele dobândite fiind la nivel naţional.
(Laurenţiu Marinov)