Un tânăr face artă din fiare şi sârmă aruncate de alţii
A ales să insufle viaţă lucrurilor de care majoritatea dintre noi ne detaşăm şi alegem să le înlocuim cu altele noi, strălucitoare şi în pas cu moda. Răzvan Andrei Ghiţă a găsit ingredientele necesare pentru ca piesele metalice şi bucăţile de sârmă aruncate să-şi găsească din nou rostul pe această lume. Pune suflet, studiază şi munceşte în atelier pentru a crea adevărate sculpturi din metal.
Răzvan Andrei Ghiţă este din comuna Râmnicelu a terminat Inginerie Alimentară şi printre altele urmează cursuri de Farmacie. A trecut cu puţin de 30 de ani, şi-a întemeiat o familie, iar la prima vedere nu iese cu nimic în evidenţă. Asta până când reuşeşti să pătrunzi în mica lui lume din spatele casei, un atelier de lucru în care zi de zi insuflă viaţă pieselor metalice aruncate de oameni. Se echipează, îşi pune în funcţiune aparatul de sudură, după care dă frâu imaginaţiei.
Din rotiţe, bare din fier şi sârmă, cu o mână de vopsea şi multă pasiune sculptează adevărate obiecte de artă. Totul a început de la reparaţia unei biciclete. Apoi, după o scurtă documentare a aflat că, de fapt, ceea ce eu făcea se încadra într-un curent foarte cunoscut în America şi anume steampunk.
Învaţă zi de zi despre anatomia umană, despre proporţii şi încearcă să stăpânească pe cât posibil arta de a desena. Le pune apoi cap la cap, în atelier şi după ore de muncă reuşeşte să creeze magie. De la câteva kilograme de piese pe care le achiziţiona, acum tânărul adăposteşte în atelier tone de sârmă, cabluri şi piese auto. Din ele confecţionează instrumente muzicale, vehicule, statuete sau imortalizează momente din viaţa noastră.
Pandemia nu a trecut fără să lase urme în viaţa tânărului. Două dintre cele mai importante sculpturi în metal ce simbolizează cunoaşterea şi biruința asupra uneia dintre cele mai complicate perioade pe care omenirea i-a fost dat să o cunoască, veghează atelierul său de lucru.
Talentul său a început să îi aducă şi clienţi, iar operele sale se vând în ţară şi în străinătate, înainte să se fi realizate. Buzoianul îţi doreşte să poată pună pe picioare o expoziţie, iar în perioada următoare să finalizeze o sculptură din metal care îl simbolizează pe Arhanghelul Mihail, operă dedicată fiicei sale în vârstă de 6 luni.
Pe lângă sculptura în metal, Răzvan Andrei Ghiţă mai realizează mobilier în stil industrial.
Florin Zafiu
Robert Oprea