ȘEDINȚĂ CU SCÂNTEI

0
106

O nouă ședință cu scântei a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară. Motivul pleacă de la o scrisoare trimisă de primarul Constantin Toma către toți membrii ADI, în care atrage atenția că în mai multe localități din județ apa nu este bună de băut. În ședința de marți, președintele Asociației de Dezvoltare a cerut mai multe explicații pe acest subiect, iar Compania de Apă susține că aceste lucruri erau cunoscute, iar populația nu se află în pericol.
Primarul municipiului Buzău a adresat, la finele săpătmânii trecute, o scrisoare deschisă tutu¬ror primarilor unităţilor administrativ-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău 2008” şi preşedintelui ADI, Petre Emanoil Neagu, prin care atrage atenţia asupra faptului că apa furnizată de Compania de Apă în mai multe localități ale județului nu este potabilă și, în plus, este facturată la preţ de apă potabilă. Primarul Constantin Toma susține că Direcţia de Sănătate ¬Pu¬blică a transmis de mult timp conducerii operatorului judeţean de apă şi canalizare notificări privind obligaţia de a informa ¬po¬pulaţia din localităţile în care se furnizează apă nepotabilă așa încât oamenii să știe că apa nu poate fi folosită pentru consum, însă conducerea Companiei de Apă nu le-a dat curs. Marți, a avut loc ședința ADI, în care acest subiect a aprins spiritele. Primul care a luat atitudine a fost chiar președintele ADI Buzău 2008, Petre Emanoil Neagu, care a vrut să știe clar dacă apa este potabilă sau nu.
La rândul său, conducerea Companiei de Apă spune că într-adevăr, în anumite localități, se înregistrează depășiri ale cantităților de clor, amoniu sau fier. Însă operatorul de apă a preluat de curând aceste instalații și nu a avut timpul necesar pentru a face toate investițiile menite să trateze apa astfel încât să fie potabilă.
Discuțiile au devenit mai aprinse atunci când și primarii din mai multe localități au luat cuvântul. Unii dintre ei se plâng că, de la preluarea serviciului de furnizare a apei de către Companie, instalațiile fie nu funcționează, fie Direcția de Sănătate a decis sistarea apei pe motiv că nu este bună de băut.
După aceste discuții, s-a ajuns la concluzia că la mijloc ar fi vorba și despre o dezinformare și, în plus, nu ar fi mai mult decât un nou episod al razboiului dintre primarul Constantin Toma și conducerea Companiei de Apă. În aceste condiții, președintele ADI Buzău 2008 a anunțat că nu va mai participa la aceste ședințe și îi va trage la răspundere pe cei care răspândesc în spațiul public informații eronate.
Printre localitățile în care analizele Direcției de Sănătate Publică au arătat că apa nu este indicată consumului se numără Pogoanele, Căldărăști, Cozieni, Puiești, Padina, Cislău, Râmnicu Sărat și Mânzălești.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ