SENTINȚĂ AMÂNATĂ

0
62

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au amânat pentru a treia oară pronunțarea în  dosarul ,,Mită la Interne”. Următorul termen stabilit de completul de judecată este 21 noiembrie. În dosar sunt judecaţi Cristi Bîgiu, în calitate de fost prefect al judeţului Buzău, alături de fostul ministru de Interne, Cristian David, fostul şef de cabinet al acestuia, Roger Niţescu, dar şi omul de afaceri buzoian Gheorghe Doloiu.

Magistrații care compun completul de judecată al Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt cunoscuți în lumea juridică mai ales prin prisma condamnărilor răsunătoare pe care le-au dat în cariera lor. Este vorba despre judecătorii Ioana Bogdan și Ionuț Matei care au făcut parte din completul care l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase, în dosarul ,,Trofeul Calității”. În dosarul ,,Mită la Interne”, fostul ministru Cristian David este acuzat de Direcția Națională Anticorupție că ar fi primit mită. În același dosar sunt judecați Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nițescu (fostul șef de cabinet al lui David) și Cristi Bîgiu, prefect al județului Buzău la acea vreme.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au constatat că, în calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul lui Valeriu Roger Nițescu, Cristian David a pretins și primit suma de 500.000 de euro de la Adrian Mladin, fostul primar din Jilava, beneficiar al unor drepturi litigioase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Adrian Mladin a cumpărat drepturile litigioase de la proprietarul de drept, Viorica Știrbulescu. În acest sens,  Cristian David a luat legătura cu Bîgiu, prefect al judeţului Buzău la acea dată, solicitându-i ajutorul în această problemă.

,,În schimbul promisiunii de exercitare a influenței în scopul menționat mai sus, Niţescu Valeriu Roger, în calitate de şef de cabinet al Ministrului de Interne şi Reformei Administrative a pretins și a primit de la aceeași persoană suma de 600.000 euro. Urmare a acestor „intervenții”, în perioada 2007 – 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunțător cu Cristi Bîgiu, acesta din urmă i l-a prezentat pe inculpatul Gheorghe Doloiu ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.

Aflând poziția terenului respectiv, Bîgiu i-a subliniat denunțătorului faptul că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”. Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează:

  • 59.518 m.p. în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,
  • 14.085 m.p. în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului sus-menţionat,
  • 6.397 m.p. tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate,
  • 70.000 m.p. la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.

Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul unei alte întâlniri, Bîgiu Marian Cristinel a pretins de la denunțător suma de 1.000.000 euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha.

Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie”.

Dosarul în care sunt judecaţi şi cei doi buzoieni a fost trimis spre judecare insntanţei supreme în vara anului 2015. Hotărârea ce va fi data, posibil pe 21 noiembrie nu va fi definitivă, ea putând fi atactă cu apel.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ