SEVA DE MESEACĂN, SURSĂ DE VIAȚĂ

0
16

Primăvara, momentul potrivit pentru a profta de darurile pomului
Mesteacănul este un arbore des întâlnit, în zona Buzăului. Se găseşte, atât în păduri pure, numite mestecănișuri sau „păduri de argint”, cum le spunea Eminescu, cât și în amestec cu alte specii, din zona subalpină, până în zona de deal. Copacul este un adevărat izvor de sănătate. Seva ce se recoltează primăvara, frunzele, lemnul și coaja, toate acestea sunt adevărate surse de sănătate. Ionuț, un iubitor de drumeții montane ne povestește cum un simplu pom de pe marginea unui râu poate ajuta omul .
Numit și copacul naţional a Rusiei, mesteacănul este arborele terapeutic al primăverii. Iubitorii de drumeții stiu foarte bine cât de folositor este să întâlnești un aemenea arbore. Mesteacănul este recunoscut și valorificat mai ales în domeniul fito-terapeutic, în special pentru frunze, scoarță și seva pe care o produce în cantități foarte mari, primăvara înainte de apariția frunzelor. Studiile efectuate asupra mesteacănului au arătat că acesta este bogat în vitamine, minerale, acizi fenolici, taninuri, glucide. Ionuț, un iubitor de drumeții montane ne va arăta cum se recoltează seva de la un mesteacăn, găsit la intersecția râului Bâsca Mică cu Bâsca Mare, în localitatea Gura Teghii, satul Varlaam.
Primul pas a fost legarea unei sticle de mesteacănul găsit pe marginea apei. Ionuț a dat o gaură pentru a colecta seva .
După ce sticla s-a umplut gaura trebuie astupată.
Sunt numai anumite momente ale anului în care seva de mesteacăn poate fi recoltată, explică Ionuț .
Pentru a afla mai multe despre secretele recoltării sevei de mesteacăn, ce gust a avut aceasta și aventurile unei plimbări in inima munților Buzăului, vă invităm să urmăriți vineri, sâmbătă și duminică la ora 17.00, emisiunea Subiectul zilei Special, “Povestea ta, Misiunea noastră”. O ediție dinamică și plină de suspans, care are ca subiect principal supraviețuirea pe munte.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ