Sindicaliștii din Învățământ au ieșit în stradă

0
88

Urmează protest la București și greva generală
În jur de 200 de cadre didactice și personal nedidactic din cadrul Sindicatului Învățământului Preuniversitar ”Prof. I. Neacșu” Buzău au pichetat sediul Instuției Prefectului în semn de protest față de lipsa de reacție a Guvernului privind revendicările solicitate în cursul acestui an. Principala doleanță este legată de acordarea sporului pentru condiții de muncă, de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare. Totodată, sindicaliștii cer decontarea navetei și acordarea sporului pentru condiții de muncă personalului nedidactic. La protest a fost prezent prim-vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, George Purcaru.
Îngrijitorii, bibliotecari, tehnicieni, laboranți… o listă întreagă de angajați care fac parte din cadrul personalului nedidactic se plâng de faptul că salariile pe care le câștigă sunt mult prea mici pentru a putea trăi de la o lună la alta. Cu maxim 2000 de lei în situațiile cele mai fericite, cadrele nedidactice nu vor avea parte de sărbători fericite.
Sindicaliștii au amenințat că atenția că protestul va fi urmat de alte măsuri cum ar fi întreruperea activității în grădinițe și școli, gest care ar afecta activitatea didactică în întregul ei. Mai mult, în grădinițele cu program prelungit și în liceele cu personal nedidactic numeros nu se va mai putea desfășura procesul didactic. Nu în ultimul rând, afectați vor fi și părinții elevilor din clasele mici și ai preșcolarilor din grădinițele cu program prelungit, întrucât copii acestora nu vor mai putea frecventa cursurile din lipsă de personal.
O delegație din partea sindicatului a fost invitată la discuții de către subprefectul județului Buzău pentru a i se aduce la cunoștință revendicările. La finalul întâlnirii, sindicaliștii au anunțat că așteaptă răspunsul autorităților. Acordarea unui spor de 300 de lei pentru cadrele nedidactice, nu ar reprezenta un efort financiar prea mare pentru Guvern, deși cuantumul ar fi și așa foarte mic.
Potrivit liderilor de sindicat, peste 90 la sută dintre cadrele din învățământ sunt nevoite să se încadreze cu cheltuielile lunare într-un venit net lunar cuprins între 1700 și 2200 lei. Creșterile de prețuri la utilități, scumpirile galopante exagerate la alimente, precum și a bunurilor de larg consum au sărăcit și mai mult această categorie socială de salariați, fără de care învățământul nu poate funcționa.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ