Șomeri da, calificare la locul de muncă… ba

0
7

Ucenicia, între ajutorul statului și pragmatismul firmelor
Criza de personal calificat, în special în sectorul industrial sau în construcții, poate fi rezolvată prin intermediul contractelor de ucenicie finanțate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău. Din nefericire însă lucrurile stau cu totul altfel. Interesul angajatorilor pentru o astfel de măsură este scăzut cu toate că au existat în ultimii doi ani și exemple de succes.
Prin intermediul Legii privind ucenicia la locul de muncă, angajatorii pot să își asigure lucrători calificați. Potrivit Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, legislația facilitează încadrarea în muncă a personalului prin organizarea de stagii de ucenicie la viitorul loc de muncă. Angajatorii care încheie un contract de acest tip pot beneficia lunar pe perioada derulării lui de subvenții. În ultimii doi ani în jur de 90 de persoane au fost calificate prin intermediul uceniciei la locul de muncă.
Angajatorii sunt însă reticenți atunci când vine vorba să califice persoane la locul de muncă în ciuda crizei de personal prin care trece majoritatea companiilor mari din industrie. Motivele sunt multiple…
La nivelul județului Buzău sunt înregistrați la acest moment peste 8000 de șomeri indemnizați și neindemnizați. Totodată, potrivit AJOFM sunt disponibile în jur de 220 de locuri de muncă vacante, cele mai multe pentru persoane calificate.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ