Spitalul Brătianu – un centru muzeal și loc de recreere

0
132

Fostul Spital Brătianu urmează să intre într-un amplu program de reabilitare. Consiliul Judetean Buzău a semnat astăzi contractul de finantare pentru restaurarea si transformarea imobilului într-un centru muzeal. Durata de executie a lucrărilor de restaurare este de 4 ani.
Transformarea Spitalului Brătianu într-un centru muzeal a fost singura formă prin care Consiliul Județean a reușit să atragă fonduri cu scopul de a reabilita imobilul, monument istoric. După îndelungi negocieri și vizite în teren, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est cu centrul la Brăila a validat proiectul autorităților județene iar astăzi a fost semnat contractul de finanțare. După ce s-a trecut și de această procedură, vor urma licitațiile pentru desemnarea firmei care va urma să se ocupe de reabilitare. Lucrările de restaurare și modernizare ar urma să se întindă pe durata a patru ani. Centrul Muzeal Brătianu va fi mai mult decît o instituție de cultură. Parcul din interior va fi la rîndul său modernizat astfel încît aici buzoienii să se poată recreea sau să poată participa la diferite momente artistice. Lucrările pentru înfiinţarea Centrului muzeal I.C.Brătianu se vor ridica la cîteva milioane de euro.  

Clădirea, monument istoric clasa B, face parte din istoria medicală a Munteniei, cu o amprentă pregnantă la nivel local, fiind al doilea spital din Buzău în anul 1900, după realizarea spitalului Gârlași, în jurul anului 1790. Urbanistic,  monumentul are o valoare mare deoarece participă înșăși la constituirea bulevardului pe care este amplasat.  Monumentul este asociat inseparabil cu nașterea bulevardului pe care se află, împreună cu Școala nr. 1, care este  a doua construcție istorică remarcabilă de pe bulevardul Nicolae Bălcescu.  Pe lîngă clădirea Primăriei, a Spitalului Gărlași, Spitalul I.C. Brătianu rămâne unul dintre simbolurile istorice recognoscibile ale orașului Buzău. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ