STS, LECȚIE DESPRE CERTIFICATUL COVID

0
11

Care sunt pașii de urmat pentru obținerea documetului

Serviciul de Telecomunicații Speciale a lansat portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID-19 ce atestă vaccinarea, testarea sau vindecarea. Pentru a veni în sprijinul celor interesați, STS a realizat un clip în care prezintă pașii pe care utilizatorii platformei vor trebui să îl facă în vederea obținerii certificatului.
Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 au la dispoziție platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfața aplicației este intuitivă, iar în câțiva pași poate fi obținut certificatul. Solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat – rapid sau PCR. STS a realizat și un clip video în care prezintă etapele pe care utilizatorii platformei vor trebui să le parcurgă în vederea obținerii certificatului.
Pentru generarea certificatelor, utilizatorii trebuie să execute mai multe operațiuni în funcție de tipul acestora.
La intrarea în statele membre UE, certificatele se pot prezenta atât în format digital cât și pe hârtie.
Certificatul nu este un document obligatoriu și include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea.
Florin Zafiu
Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ