SUBVENȚII ,,ARSE” DE MIRIȘTI

0
43

Mai mulți fermieri din județul Buzău se vor trezi cu subvențiile micșorate după ce au fost depistați că și-au ars terenurile agricole, în mod intenționat. Totul a fost descoperit în urma verificărilor efectuate de reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău. Acestea au fost demarate în perioada martie și până în prezent.

Incendierea miriștilor a fost o serioasă problemă cu care s-au confruntat ani la rând pompierii dar și reprezentanții A.P.I.A. Buzău. Nu exista perioadă din lună, în care să nu se intervină pentru stingerea flăcărilor ce cuprindeau suprafețe întinse de teren agricol. În urma verificărilor, demarate de către reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, din luna martie și până în prezent, s-a constatat că o parte dintre incendii au fost declanșate chiar de către proprietarii terenurilor. Aceștia au constatat că suprafețele incendiate se suprapun cu declarațiile date de către fermieri în campania 2017.

Gravitatea faptei se evaluează în funcţie de suprafaţa parcelelor cu mirişti sau resturi vegetale arse, raportată la totalul suprafeţei arabile determinate din exploataţie. Sancțiunea constă în reducerea procentuală a subvenției pe care fermierul urma să o primească de la A.P.I.A. Buzău, în funcție de suprafața incendiată. Mai exact, acesta se poate trezi cu subvenția micșorată cu 5 sau 15%. În situația în care întreaga suprafață deținută de fermier a ars complet, atunci acesta va rămâne fără banii europeni.

Conform legii, cei care incendiază ilegal terenurile pot fi sancţionaţi cu amendă de până la 6.000 de lei pentru persoane fizice şi de până la 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Agricultorii pot scăpa de penalizări doar dacă arderea a fost provocată de cauze necunoscute şi raportată la Poliţie.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ