Tăieri da, împădurire așa și așa

0
60

“Romsilva putea să facă mult mai mult” în Parcul Crâng
De câțiva ani, ulmii uscați din parcul Crâng, afectați de o ciupercă dăunătoare sunt tăiați la rând de către angajații Direcției Silvice Buzău. În ultimele săptămâni lucrările de extragere s-au întețit și vor continua în acest ritm până când arborii bolnavi vor fi extrași. În schimb, atunci când vine vorba despre împădurire, autoritățile transmit că nu se va face decât dacă este necesar. Sunt lăsați să crească acei puieți care vor avea nevoie de zeci, poate chiar sute de ani pentru a crește la nivelul celor care au fost extrași.
Ulmii din Parcul Crâng cad rând pe rând sub tăișul topoarelor și al drujbelor. Vorbim despre arborii care au fost afectați de o ciupercă și pe care Direcția Silvică îi extrage de o bună bucată de timp. Cu această ocazie autoritățile au ținut să precizeze că situația este destul de gravă. Dacă arborii erau tăiați la timp, atunci probabil ciuperca nu s-ar fi răspândit atât de mult astfel încât o bună parte dintre ulmi să se usuce iar acest lucru a fost sesizat chiar de către reprezentanții Primăriei Buzău.
Cu toate că numărul arborilor uscați și tăiați este foarte mare, autoritățile spun că o împădurire masivă nu este necesară. Răspunsul a fost că puieții care acum nu depășesc mai mult de câțiva centimetri probabil vor crește la nivelul arborilor tăiați într-o perioadă de până la 120 de ani.
Există un program de împădurire spun reprezentanții Direcției Silvice dar și un program de tăiere despre care conducerea pare că nu știe prea multe detalii. Întrebat chiar de către primarul Constantin Toma despre aceste planuri, directorul direcției a avut nevoie ca un coleg să îi sufle informații.
Autoritățile dau garanții că în contextul în care pădurea ar putea intra în administarea Primăriei Buzău, Direcția Silvică continuă să își facă treaba.
Autoritățile au punctat că tăierile vor continua în acest an și dacă va fi necesar și pe parcursul anului viitor.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ