Telefon din anul 1898, expus la Muzeul Județean Buzău

0
81

Pot fi admirate “cărămizile mobile” , precursoarele smarphone
Telefonul a devenit un dispozitiv aproape indispensabil în aceste vremuri. Pe lângă funcția clasică de comunicare, telefoanele mobile din ziua de astăzi ne ajută să ne putem vedea cu cei dragi folosind funcția de video-call, putem fotografia sau chiar face diverse cumpărături. Iar lista de funcții ale unui telefon mobil este mult mai lungă. Totuși nu cu mult timp în urmă, telefoanele foloseau publicului doar pentru un singur lucru, și anume cel pentru care au fost inventate. Comunicarea. Primele telefoane fixe pot fi considerate adevărate piese de artă iar unul dintre ele este expus la Muzeul Județean Buzău, fiind considerat un tezaur.
Pe lângă faptul că reprezintă adevărate inovații la momentul lor, telefoanele fixe din colecția Muzeului Județean sunt strâns legate de momente și personalități istorice importante.
Tot la Muzeul Județean Buzău pot fi admirate primele telefoane mobile intrare în România.
Colecţia de telefoane a Muzeului Judeţean Buzău, cea mai mare colecţie de gen din ţară cu piese în stare de funcţionare, cuprinde peste 300 de aparate telefonice de provenienţă românească și străină (Germania, Franța, Belgia, U.R.S.S.) și ilustrează cronologic istoria și rolul acestei invenții în viețile noastre. Nucleul acestei colecții îl constituie donația colonelului buzoian, Nicolae Antohi (1930 – 2013), care a început să le colecţioneze încă din anul 1975. Aceasta cuprinde telefoane civile de masă, de perete, telefoane publice, militare şi centrale telefonice din diferite perioade: de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre, predominând cele civile din perioada interbelică. Expoziţia este completată de telefoane de cabină cu baterie locală şi centrală, modele digitale de masă şi perete, precum şi o serie de telefoane mobile, apărute pe piaţa românească în primii ani de după revoluţia din decembrie 1989.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ