Temperaturi ridicate, risc pentru culturile pomicole

0
5

Specialiștii cu ochii pe prognoza meteo
Temperaturile ridicate din această perioadă ar putea pune în pericol culturile agricole, în special cele pomicole, au precizat reprezentanții Direcției Agricole. Au fost deja înregistrate valori de până la 15 grade Celsius. Fenomenul ar putea declanșa o înmugurire prematură în situația în care ulterior s-ar instala înghețul. Deocamdată nu sunt semne de îngrijorare dar specialiștii monitorizează situația.
Specialiștii din domeniul agricol sunt cu ochii pe culturi după schimbările bruște de temperatură din ultima perioadă. Finalul anului 2021 a fost caracterizat de valori termice ridicate iar în debutul lunii ianuarie, acestea au continuat să crească. La acest moment nu sunt semne de îngrijorare dar dacă se vor înregistra mai multe zile consecutive cu căldură atunci lucrurile ar putea lua o turnură nefavorabilă pentru agricultori.
Pomii fructiferi ar putea fi cei mai afectați în situația în care temperaturile ridicate vor persista. Vorbim despre specii care ies foarte repede din repausul vegetativ și pot înmuguri. Dacă ulterior se instalează înghețul, atunci producția este practic compormisă.
Specialiștii sunt atenți la prognoza meteo și asta pentru că vremea seamănă leit cu cea din iarna anului 2020 atunci când cercetătorii vorbeau despre o anomalie climatică ce ar putea afecta pe termen meniu și lung culturile pomicole și vița de vie.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ