TERENURI VÂNDUTE STRĂINILOR

0
124

România este ţara care, în ultimii ani, a vândut cel mai mult teren agricol, iar străinii au profitat de situaţie. Și la Buzau, zeci de hectare de teren s-au vândut, în ultimul an, în special în localitățile Padina, Pogoanele și Râmnicu Sărat unor firme româneşti cu capital străin, dar și altor fermieri. Ministerul Agriculturii vrea să înăsprească legea privind vânzarea terenurilor agricole. Cine cumpără teren agricol este obligat să îl păstreze timp de 10 ani.
În ultimele luni, zeci de hectare din județul Buzău au fost vândute către străini. Padina, Pogoanele și Râmnicu Sărat sunt zonele unde s-au vândut cel mai mult teren către firme româneşti cu capital strain, dar și către alți fermieri. Specialiștii din agricultură sunt îngrijorați de amploarea fenomenului, dar și de faptul că terenurile sunt vândute la prețuri mici. Preţul unui hectar de teren în județul Buzău este, în medie, de aproximativ 2.000 de euro, mult mai ieftin decât în alte ţări ale Uniunii Europene.
În județul Buzău, un singur fermier român deține 7.500 de hectare, iar alte suprafeţe importante de ternuri sunt în proprietatea unor italieni şi germani. În țară, multe terenuri sunt deținute, pe lângă italieni și germani, de libanezi, austrieci, bănci dar şi companii de asigurări cu capital străin.
Pentru a mai stopa acest fenomen, Ministerul Agriculturii vrea să înăsprească legea privind vânzarea terenurilor agricole. Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică, terenurile cumpărate mai pot fi revândute doar după 10 ani. Intenția declarată a acestei propuneri legislative este de a preveni specula.
În ultimii ani, în România, străinii au cumpărat foarte mult teren agricol, ceea ce a creat îngrijorare la nivelul Comisiei Europene, care a comandat un studiu în acest sens unui institut de cercetare olandez. Investitorii străini deţin, în prezent, peste 40%, respectiv 5,3 milioane hectare din suprafaţă agricolă totală a României.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ