60 de familii din Buzău sunt atestate pentru adopție și așteaptă un copil. Însă procesul de adopție se finalizează greoi fie din cauza procedurii, fie din cauza criteriilor pe care familiile adoptatoare le au. Din păcate, timpul trece în defavoarea orfanilor pentru că majoritatea cuplurilor își doresc copii cât mai mici, fără probleme de sănătate. De curând, a fost lansat în dezbatere publică un proiect menit să simplifice prodcedura de adopție, dar acesta nu a fost adoptat.
La Buzău, există zeci de copii care își caută o familie, dar și zeci de cupluri care vor să adopte un copil. Însă procedura greoaie de adopție, precum și pretențiile pe care le au viitori părinți îngreunează și lungesc procesul de adopție. Anul trecut, după proceduri de lungă durată, s-a reuşit la Buzău finalizarea a 22 de adopţii. Cei mai mulți dintre părinți își doresc copii de vârste mici și fără probleme de sănătate. Mai mult, unii buzoieni, cu suflet mare, au solicitat adoptarea a doi copii.
Din păcate, unii dintre copii au probleme de sănătate, iar şansele de adopţie sunt mai mici. Totuşi, au existat şi mai există familii de buzoieni care au luat acasă astfel de copii. Părinții care își doresc să adopte copii se plâng de procedura greoaie pe care trebuie să o parcurgă. Modificările propuse de aceștia de-a lungul timpului au luat forma unui proiect de lege, însă după dezbaterea publică, acesta nu a fost adoptat.
Părinţii care doresc să adopte trebuie să se adreseze în primul rând DGASPC Buzău. Atestatul de persoană aptă de adoptie se obţine în urma unor evaluări sociale şi psihologice. Direcţia oferă gratuit şi ore de consiliere pentru a-i pregăti pe viitorii părinţi. După ce se reuşeşte potrivirea între copil şi adoptator viitorii părinţi primesc copilul pentru trei luni de aşa zisă acomodare. Dacă se trece cu bine şi de această perioadă, se încuviinţează adopţia. Integrarea corespunzătoare a copilului în noua familie va mai fi monitorizată pentru o perioadă de maxim doi ani.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA