Ceasurile vor fi date cu o oră înainte, din acest weekend
Ar putea fi ultimul an în care, în ultimul weekend al lunii martie se va trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 3:00 devine ora 4:00. Asta înseamnă „Mai puține ore de somn”. 28 martie 2021 va fi cea mai scurtă zi a anului, având teoretic 23 de ore. O propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă, stă pe masă, în așteptarea unei decizii la nivel European.
Trecerea la ora de vară în anul 2021 se va face la o săptămână după echinocțiul de primăvară, când ziua este egală cu noaptea. Așadar, ziua de duminică, 28 martie, va avea 23 de ore . Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă . Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustatare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă. Ora de iarnă este considerată însă ora standard.Pentru cei care lucrează în sectorul agricol introducerea orei de vară însemnă mai multe ore de muncă la câmp. Mulți buzoieni sunt adaptați sustemului de fus orar , deși știu că vor dormi cu o oră mai puțin.
Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Ar fi urmat ca începând din anul 2021 să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă. Inițiativa a fost respinsă însă de Senat, în şedinţa din mai 2018.La data respectivă şi Guvernul României şi-a exprimat poziţia de a nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative. Pentru mulți buzoieni, renunțarea la ora de vară și păstrarea celei de iarnă, nu reprezintă o modificare mare în programul lor, iar unii se întreabă de ce nu s-a întâmplat până acum.
În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost retrimisă la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea unei decizii la nivel european. Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea