Trofeul Dumitru Dan

0
15

Pe 11 decembrie vor fi decernate premiile finaliștilor celei de a treia ediții
Muzeul Județean Buzău, în parteneriat cu Asociația Club Sportiv Penteleu, va organiza sâmbătă, 11 decembrie începând cu ora 14.00, decernarea premiilor Trofeului Dumitru Dan, ediția a III-a. Evenimentul este dedicat primului globe-trotter român, Dumitru Dan, buzoianul care a mers pe jos peste 100.000 de km de jur împrejurul lumii în opinci, promovând tradițiile românești.
Dumitru Dan este printre primii români care au dus tradițiile și cultura locală de jur împrejurul lumii. În data de 1 aprilie 1910, buzoianul alături de alți trei prieteni și câinele Harap au plecat din Capitală într-o călătorie de peste 100.000 de kilometri pe jos, în opinci.
Călătoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de țări, 30 de colonii și prin peste 1.500 de orașe. A rupt 497 perechi de opinci și 28 de costume naționale. Este singurul care a reușit să termine în viață cursa care a fost înscrisă în Cartea Recordurilor. Muzeul Județean va organiza pe data de 11 decembrie cea de-a treia gală de decernare a unor premii pentru sportivii care au dus mai departe tradițiile românești întocmai ca globe-trotterul Dumitru Dan.
Inițiat în anul 2019 la propunerea ciclistului Cristi Mănăilă, evenimentul a reunit, pe parcursul a trei ediții, numeroși sportivi din diverse zone ale țării. Anul acesta, între 24 iulie și 15 august, Cristi Mănăilă a participat la cursa internațională de ciclism de anduranță North Cape 4000 Edition IV, pe un traseu deschis la Rovereto, Italia, până la Capul Nord, Norvegia, purtând sigla Muzeului Județean Buzău și a Trofeului Dumitru Dan. Participarea sa la evenimentul internațional a urmărit de asemenea și promovarea unor valori buzoiene. Finaliștii ediției din acest an a Trofeului Dumitru Dan sunt: Mănăilă Cristian, Resceanu Mădălin, Radu Cristian, Deacănu Vasile Viorel și Grigore Simona Iuliana. Povestea lui Dumitru Dan a generat și un film care a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sibiu.
Evenimentul de sâmbătă va putea fi urmărit online pe pagina Facebook – Dumitru Dan Globe-trotter sau Dumitru Dan globe-trotter – Proiectul Muzeului Judetean Buzau.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ