UN NOU FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ

0
43

Un nou focat de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţ. Virusul a fost descoperit la un porc domestic găsit mort într-o gospodărie din satul Amara, din comuna Balta Albă, unde exista un număr de trei porcine. Un al doilea purcel, care a murit în aceeași gospodărie, nu prezintă semne de infestare cu pestă porcină africană, iar al treilea, de asemenea fără simptome de pestă porcină, a fost sacrificat preventiv. Autoritățile au luat măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea virusului, din fericire nefiind necesară sacrificarea porcilor din zona de proximitate.
Autoritățile locale buzoiene sunt din nou în alertă după ce luni seară a fost confirmată apariția celui de-al patrulea focar de pestă porcină africană în județ. Focarul se află în satul Amara din comuna Balta Albă, confirmarea venind de la laboratorul din Ploiești, unde fuseseră trimise spre analiză probe recoltate de la animalele dintr-o gospodărie în care au murit în ultimele zile doi porci. În curtea respectivă se aflau în total trei porci, dintre care doi au decedat. Medicul veterinar din localitate a fost anunțat despre acest lucru , iar prima suspiciune referitoare la moartea celor două animale a fost legată de virusul pestei porcine africane, dat fiind faptul că epidemia s-a extins și în județul Buzău la începutul lunii septembrie. Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău au recoltat probe de la cele două animale decedate, precum și de la celălalt porc din gospodăria respectivă, acestea fiind trimise spre analiză către laboratorul specializat din Ploiești. Rezultatele au sosit luni seară, confirmând prezența virusului la unul dintre porcii morți, în celelalte două cazuri, testele fiind negative. Pentru o mai bună marjă de siguranță, probe de la animalele din gospodăria de la Amara au fost trimise spre analiză și la București. Imediat după ce a fost primită confirmarea, autoritățile sanitar-veterinare au luat măsurile ce se impun pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, cel de-al treilea porc aflat în gospodărie a fost sacrificat preventive. Însă reprezentanții DSVSA Buzău precizează că nu se impune și sacrificarea preventivă a porcilor din celelalte gospodării aflate în zona de proximitate a focarului.
Măsurile preventive au constat în efectuarea dezinfecției totale în gospodăria în care a fost depistat animalul contaminat, dar și în gospodăriile învecinate, fiind amplasate și două dezinfectoare rutiere și pietonale în proximitatea gospodăriei unde a fost identificat focarul. Totodată, zona este supravegheată de polițiști și jandarmi, pentru depistarea unor eventuale transporturi clandestine de carne și produse din carne.
În același timp, celelalate focare de pestă porcină africană izbucnite în luna septembrie sunt aproape de închidere. Perioada de supraveghere s-a încheiat la Lunca și la Pănătău, unde urmează să fie aduși porci santinelă. Aceleași măsuri se vor aplica în curând și la ferma din Puiești.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ