Un nou premiu pentru cercetărorul-preot din Buzău

0
349

“Premiu pentru Știință” acordat cercetătorului Costel Vânătoru
La Ateneul Român din București a avut loc prima ediție a evenimentului GÂNDIT ÎN ROMÂNIA. Evenimentul dedicat omagial inginerului Gogu Constantinescu, reputat inovator, specialist în teoria vibrațiilor, aerodinamică și mecanica fluidelor a adus pe scena Ateneului Român marile personalități contemporane ale creativității culturale și științifice românești. Printre ele s-a numărat și cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegetale Buzău care a primit Premiul pentru Știință.
Cercetătorul Costel Vânătoru și-a început cariera la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. A început de jos, ca muncitor, pentru ca ulterior, prin pasiune și multă muncă, să evolueze și să ajungă inginer, cercetător ştiinţific și apoi director, amintesc organizatorii evenimentului GÂNDIT ÎN ROMÂNIA. În acest moment, buzoianul ocupă postul de director al Băncii de Resurse Genetice și Vegetale. Printre multiplele realizări ale buzoianului se numără hibrizi de tomate și readucerea cepei de Buzău în România.
Costel Vânătoru este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cercetători din țară. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură şi este cercetător ştiinţific principal gradul II. În 2010 a fost ales membru asociat al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României, iar din 2012 este membru corespondent. Membru al Societăţii Internaţionale a Horticultorilor, de la Bruxelles, autorul mai multor cărţi de specialitate, a susţinut peste 90 de referate ştiinţifice, peste 20 fiind internaţionale. Este cunoscut totodată ca cercetătorul care duminica îmbracă straiele de preot.
Costel Vânătoru i-a felicitat pe organizatori pentru inițiativă:
„Le mulțumesc tuturor pentru apreciere și vreau să cred și gândesc că horticultura a fost cea pusă în lumina reflectoarelor, eu fiind doar un simplu slujitor al acestei discipline științifice.”

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ