Un nou refuz în Schengen ar putea “amplifica curentul eurosceptic”

0
7

Ministrul Lucian Bode, mesaj la Buzău în contextul aderării la Schengen
Ministerul de Interne Lucian Bode a efectuat o vizită la Buzău cu ocazia inaugurării unui nou pavilion de instruire în cadrul Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen. Noua clădire a fost dotată cu săli informatice, un poligon de tragere virtual dar și cu săli de traducere simultană, facilități prin intermediul cărora angajați din sistemul de securitate dar și polițilști de frontieră vor fi pregătiți în contextul aderării României la spațiul Schengen.
Ministrul de Interne a reiterat faptul că România și-a îndeplinit toate cerințele tehnice pentru aderarea la Schengen iar românii, pe dedrept, nu se bucură de dreptul de a călători fără controale. Totuși există speranțe ca din data de 1 ianuarie 2023, prin intermediul unui consens la nivel european România să poată fi primită în spațiul Schengen. Ministrul Bode a întărit faptul că un nou refuz ar alimenta euroscepticismul în rândul cetățenilor români.
În acest moment o comisie formată din 15 experți verifică dacă România întrunește toate condițiile tehnice, de cooperare polițienească și returnare privind străinii. Ulterior va fi întocmit un raport care va fi discutat în Consiliul JAI urmat de prezentare raportului final. În situația îăn care România va bifa toate cerințele, atunci începând din data de 1 ianuarie 2023 vor dispărea pentru români controalele maritime și terestre urmând ca cetățenii să poată circula fără controale pe aeroporturi din data de 26 martie.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ