Un pas către subordonarea polițiștilor naționali de către primării?

0
50

Polițiștii locali primesc puteri similare cu cele ale polițiștilor rutieri
O lege care a trecut prin ambele camere ale Parlamentului și urmează să fie promulgată de către președintele României, Klaus Iohannis oferă puteri sporite polițiștilor locali. Potrivit proiectului de lege, agenții vor putea solicita celor care împrumută mașina informații despre identitatea șoferilor, lucru pe care în prezent o poate face doar Poliția Rutieră. În situația în care datele nu îi sunt comunicate, polițistul local va avea posibilitatea să aplice și amenzi, măsură pe care nu o pot impune la acest moment întrucât intră doar în atribuțiile angajaților Poliției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Sindicatele polițiștilor locali sunt de părere că măsura este de bun augur.
Sindicatele din Poliția Română apreciază la rândul lor că întărirea polițiștilor locali din punct de vedere legislativ este binevenită însă proiectul ar putea ascunde o inițiativă legislativă criticată în ultima vreme. Anume trecerea polițiștilor de Ordine Publică și Poliție Rutieră din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în cea a primăriilor. Practic, noua prevedere oferă polițiștilor locali atribuții similare cu cele ale polițiștilor naționali ceea ce ar însemna doar un pas în realizarea respectivei inițiative îmbrățișate de către mai mulți primari din România.
Sindicatele din Poliția Română critică orice încercare de subordonare a angajaților de către administrațiile locale pentru că acest fapt ar determina politizarea totală a instituției.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ