Buzoienii încep să resimtă tot mai mult scumpirile din ultima perioadă. De la 1 octombrie, gazele și energia electrică furnizate către consumatorii casnici care au rămas în regimul reglementat s-au scumpit cu 6, respectiv 5 la sută.
Totodată, creșteri s-au semnalat şi la toate tipurile de carburant şi la ratele la bănci. Viaţa începe să fie tot mai complicată, iar orice drum până la magazin îi face pe oameni să se întrebe de două ori pe ce s-au dus banii. Portofelul devine tot mai subțire odată ce buzoienii își achită facturile la utilități și datoriile. Cei mai afectați de ultimul val de scumpiri sunt pensionarii.
Unii dintre ei renunță la mancare sau la alte cheltuieli pentru a-și achita datoriile. Alții încearcă să mai amâne restanțele în speranța că vor reuși să le acopere treptat, abia din vara viitoare.
Cei mai mulți dintre buzoieni rămân cu mai nimic din buget. Banii se duc pe cheltuielile privind mâncarea, plata utilităților și a creditelor bancare.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat recent, că managerii societăţilor comerciale prognozează, până în luna decembrie a acestui an, o creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul de 25 la sută. Potrivit aceloraşi estimări, preţul lucrărilor de construcţii va creşte cu 11 la sută, al produselor industriale cu 9 la sută, iar la servicii se va înregistra o scumpire de 4 procente. De asemenea, recent s-a înregistrat o creştere puternică a indicelui ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele în lei. Acesta a ajuns la 1,46%, o majorare de 16,8% faţă de şedinţa precedentă. ROBOR mai mare înseamnă automat rate mai mari la creditele de la bănci.(Dana Sin)