Vouchere pentru porci de 200 de euro

0
8

Tichetele distribuite prin ANSVSA
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor propune un sistem de vouchere pentru sprijinirea crescătorilor de porci care sunt nevoiți să renunțe la creșterea animalelor din pricina restricțiilor impuse de pesta porcină.
„Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de cinci ani să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc. Acesta ar fi un aspect”, a declarat pentru Agrointel vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Florian-Emil Dumitru.
Cu acest voucher estimat la suma de 1.000 de lei, micii foști crescători pot lua de la fermele comerciale câte un porc și pot păstra astfel tradiția de Crăciun. Inițiativa este de bun augur, a precizat unul dintre crescătorii de porci reprezentativi ai județul Buzău.
Suma de 1000 de lei nu ar acoperi însă prețul unui porc cu o greutate mai mare. La acest moment este un preț mediu în schimb în preajma sărbătorilor de iarnă ar putea exista fluctuații.
Un alt aspect legat de creșterea porcilor face referire la Legea mirosurilor. Crescătorii nu își mai pot desfășura afaceri în comunități, prin urmare autoritățile centrale propun ca primăriile prin consiliile locale să le pună la dispoziție terenuri pe care să fie ridicate apoi construcții care să răspundă normelor de biosecuritate.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ