ZAPADA MIEILOR, BINEVENITĂ !

0
52

Ultima ninsoare este un motiv de bucurie pentru agricultori

Ninge la Buzău cu fulgi mari și pufoși . Dacă până zilele trecute, primăvara părea că şi-a intrat în drepturi, în tot județul, neaua s-a așternut ca un covor alb, iar temperaturile au scăzut. În tradiţia populară, ninsoarea din luna martie, se numeşte zăpada mieilor.
Iarna nu se dă bătută, cu una cu două, chiar dacă nu a mai avut forţa de lunile trecute. Fulgii de zăpadă care s-au aşternut marți dimineață la Buzău nu i-au luat însă, prin surprindere, pe oameni. A fost zăpada mieilor, aşa cum se spune din bătrâni. E ultima ninsoare, care pune capăt vremii friguroase şi iernii pentru a face loc primăverii. Bunicii spun că această ultimă zăpadă e ca aurul pentru pământ şi pentru cei care îl lucrează, pentru că e o rezervă de apă în sol, care va ajuta plantele să crească.
În agricultură, precipitațiile sub formă de zapadă sunt binevenite, mai ales că solul are nevoie de apă după anul secetos care a adus pagube mari .
Ceva probleme sunt însă pentru şoferi. Legislația actuală nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei, conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze sau să aibă deja echipate autovehiculele corespunzător condiţiilor meteo şi stării carosabilului. Mai exact, anvelopele de vară nu sunt pe deplin eficiente când temperaturile exterioare sunt de sub 7 grade Celsius. Mulți șoferi nu le- au schimbat, dar odată cu venirea vremii frumoase, o vor face.
Dacă în următoarele zile va continua să ningă slab şi șoferii au schimbat deja anvelopele de iarnă cu cele de vară, ar putea fi sancţionaţi .
Vremea va continua să fie fi închisă îndeosebi în zona de munte a județului, unde se vor semnala precipitaţii mixte pe întreg parcursul săptămânii. Izolat, la munte , se va depune un strat de zăpadă de până la 15-20 de centimetri.

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ