ZIUA SATULUI ROMÂNESC, LA PRIMA EDIȚIE

0
97

Duminică, casa ”Vergu – Mănăilă” va fi gazda unui eveniment exceptional organizat în premier la Buzău. Cu prilejul zilelor Patrimoniului European iubitorii de tradițional sunt așteptați la vernisajul “Ziua satului românesc”. Pe lîngă porturile tradiționale expuse deja, vizitatorii vor fi întâmpinati și cu o expoziție de case românești în miniatură.
Satul românesc, este vatra unde majoritatea românilor s-au născut și au făcut primii pași în viață. Tradițiile și obiceiurile satului romănesc nu trebuiesc uitate sau ca negura timpului să iși pună amprenta pe identitatea românului. Simplitatea cu care trăiau bunicii noștri trebuie arătată și promovată printre copii moderni din zilele noastre. În cadrul sărbătoriri Zilelelor Europene ale Patrimoniului, Muzeul Județean Buzău va organiza duminică, 11 octombrie, prima ediție a evenimentului ”Ziua satului Tradițional Românesc”. ”Măiestrie și ingeniozitate în arhitectura satului tradițional românesc” este denumirea expozitiei oferita în premieră la Muzeul Județean Buzău unde publicul iubitor de tradițional va fi întâmpinat cu vernisajul unei expoziții de machete de case tradiționale românești, provenite din diferite regiuni ale țării.
Analiza satului traditional românesc este propusă publicului buzoian de activitățile programate de organizatori. Conservarea și valorificarea patrimoniului cultural românesc este un semnal de alarmă tras de initiatorii proiectului. Mai mulți specialiști, etnografi, muzeografi și arhitecți, vor susține prezentări despre arhitectura și universul satului tradițional românesc.
Dacă la ora 11 se va descide vernisajul, expoziția “Măiestrie și ingeniozitate în arhitectura satului tradițional românesc” va putea fi vizitată începând cu ora 13:00. Accesul publicului este gratuit în ziua evenimentului și este permis cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Cu acest prilej, va fi inaugurat cel de-al treilea Museum Shop, magazine de suveniruri, după cel de la sediul central de pe Bulevardul Bălcescu și de la Muzeul Chihlimbarului de la Colți.
O altă noutate o reprezintă faptul că evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 11:00, pe pagina de Facebook a Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu-Mănăilă”.

Iuliana Sîrbescu/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ