Adela Petre – “Tezaur Uman Viu” şi „Cetăţean de Onoare al judeţului Buzău”! Distinsă în şedinţa Consiliului Judeţean Buzău

0
114

Adela Petre, declarată un Tezaur Uman Viu de către UNESCO, a fost numită astăzi Cetătean de Onoare al judetului Buzău. Creatoarea de artă populară a îndrumat zeci de ucenici si a oferit patrimoniului sute de tesături din păr de capră, piese de port popular si covoare din lână.
Azi a venit rândul Consiliului Judeţean Buzău să recunoască meritele creatorului popular Adela Petre. Într-un cadru oficial, consilierii judeteni au numit-o Cetăţean de Onoare al Judeţului Buzău. Adela Petre, în vîrstă de 88 de ani, a primit distincţia din partea executivului ca urmare a activităţii sale, a creaţiilor populare unice prin intermediul cărora imaginea judeţului Buzău a fost promovată atît în ţară cît şi în străinătate.
Adela Petre a primit disticţiile într-un ropot de apaluze din partea consilierilor judeţeni.
Nu doar buzoienii ci toţi românii ar trebui să o cunoască pe Adela Petre, creatoare populară numită un Tezaur Uman Viu de către UNESCO, deţinătoare a Medaliei Naţionale “Serviciul Credincios” şi membru al Academiei Artelor Tradiţionale. Piesele sale au trecut demult de hotarele ţării. Laura Bush şi Hillary Clinton au cerut fiecare cîte o maramă ieşită din mîinile sale după o vizită la Muzeul Satului din Bucureşti iar covoarele, carpetele şi veşmintele ţesute cu multă răbdare sunt căutate de colecţionari din Grecia, Germania, Olanda, Franţa, Canada şi Statele Unite.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ