Primăria Buzău a demarat procedurile de restaurare a celui mai impunător monument din Cimitirul Eroilor, Domul Central, loc care adăpostește osemintele a mii de eroi necunoscuți. Lucrările vor costa peste 150 de mii de lei și vor dura 5 luni. Primăria a împrejmuit locul cu un gard, iar zilele trecute municipalitatea a alocat banii necesari demarării lucrărilor.
Ridicat între anii 1930 şi 1932, domul principal din cimitirul Eroilor, care adăposteşte şi clopotul bisericii, este închinat oştenilor căzuţi în război. Domul Eroilor din cimitirul buzoian cu acelaşi nume a fost împrejmuit cu un gard de plasă metalică, pentru că de câţiva ani este considerat un pericol public. Construcţia este atât de măcinată de ani şi de fenomenele naturii încât riscă să se prăbuşească în orice moment. Din acest motiv, în jurul domului nu se mai desfăşoară nici ceremonia de Ziua Eroilor Neamului, când, în jurul catafalcului care adăposteşte osuarul celor 7.867 de ostaşi români, erau depuse coroane şi jerbe de flori. În şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal, edilul şef Constantin Toma a propus avizarea lucrărilor de intervenţii şi indicatorii tehnico-economici pentru restaurarea domului. Lucrările vor costa peste 150 de mii de lei şi vor dura 5 luni.
Odată cu aceste lucrări, primarul Constantin Toma a dat ordin societății Urbis Serv, cea care administrează Cimitirul Eroilor, să nu mai permită îngroparea persoanelor fizice care nu au fost cadre militare. Este cunoscut faptul că în acest cimitir deja și-au concesionat locuri de veci mai mulți aleși locali.
Piatra de temelie a criptei centrale din Cimitirul Eroilor a fost pusă la 15 martie 1930. Deasupra ei a fost aşezat un sarcofag sugerând mormântul soldatului necunoscut şi s-a ridicat un dom, compus din două cupole goale suprapuse. În cupola mică se află clopotul bisericii. La 10 mai 1930, în cripta centrală au fost aşezaţi eroii neidentificaţi.
DENISA IRIMIA